Τα μονοπάτια της Σερίφου
Περιγραφή των πεζοπορικών διαδρομών της Σερίφου
Περιπατητικός τουρισμός στη Σέριφο
Ολόκληρη η Σέριφος είναι γεμάτη από μικρά μονοπάτια που περιμένουν τους επίδοξους περιηγητές να τα χαρούν. Πολλά απ’ αυτά, περιμετρικά του νησιού, οδηγούν σε μαγευτικούς ορμίσκους και πανέμορφα ησυχαστήρια για τους λάτρεις της περιπέτειας ή αυτούς που επιθυμούν να γνωρίσουν το νησί σπιθαμή προς σπιθαμή. Προμηθευτείτε ένα χάρτη των μονοπατιών από τα καταστήματα της Σερίφου και εξερευνήστε τα.
Χώρα – Λιβάδι
Το μονοπάτι στο μεγαλύτερο τμήμα του είναι πλακόστρωτο, ενώ στο τελευταίο κομμάτι του διασχίζει τον ασφαλτόδρομο. Ξεκινάτε από την πλατεία των Μύλων της Χώρας, τη διασχίζετε φτάνοντας στο Κάστρο και τον Άι-Γιάννη το Θεολόγο, ένα εκκλησάκι χτισμένο μέσα στο βράχο του οποίου η θέση του προσφέρει υπέροχη θέα στο Αιγαίο και στα γύρω νησιά.
Στη συνέχεια το μονοπάτι οδηγεί στο νεοκλασικό κτίριο του δημαρχείου και μετά ακολουθώντας τη σήμανση μέσα στα υπέροχα σοκάκια, φτάνετε στη συνοικία Βάρδα με την εκκλησία της Ευαγγελίστριας, χτισμένη το 1907. Αφού διασχίσετε την Κάτω Χώρα θα συναντήσετε το εκκλησάκι του Σταυρού όπου υπάρχει κρήνη, διασταυρώνετε τον ασφαλτόδρομο και κατευθύνεστε προς την Παναγία την Ξεκουράστρα. Εδώ όπως υποδηλώνει και το όνομα της εκκλησίας μπορείτε να κάνετε μία στάση, για νερό και ξεκούραση. Θα διασταυρωθείτε με τον ασφαλτόδρομο άλλες δύο φορές και θα φτάσετε στο εκκλησάκι του Αγίου Ισίδωρου, μόλις 1,3χλμ. από το Λιβάδι. Από εδώ μέχρι το Λιβάδι το μονοπάτι συνεχίζει πάνω στον ασφαλτόδρομο.
Κένταρχος (ή Καλίτσος) – Παλιομιτάτα - Χώρα
Το μονοπάτι ξεκινάει από το χωριό Κένταρχος και διασχίζει την ανατολική ορεινή πλευρά της Σερίφου. Το πρώτο του τμήμα είναι χαλασμένος χωματόδρομος που σταματά λίγο μετά τον Κένταρχο, όπου πλέον το μονοπάτι είναι λιθόστρωτο αν και σε αρκετά σημεία χρειάζεται συντήρηση και ανεβαίνει στο Βουνάκι απ’ όπου μπορείτε να απολαύσετε στα αριστερά σας το υπέροχο γαλάζιο του Αιγαίου και το νησάκι Βους.
Αφού περάσετε το Βουνάκι και μετά από περίπου 20 λεπτά φτάνετε στα Παλιομιτάτα και στην εκκλησία του πάνω Σταυρού, που είναι περίπου στη μέση της διαδρομής.
Εδώ το τοπίο αλλάζει μορφή καθώς υπάρχουν αμπέλια και ξερολιθιές που διατρέχουν τις πλαγιές. Λίγο μετά το μονοπάτι καταλήγει σε μία διχάλα, στην οποία ακολουθείτε το αριστερό τμήμα της.
Μετά τον Πάνω Σταυρό θα φτάσετε στην περιοχή Κήποι, όπου στα αριστερά σας βρίσκεται το εκκλησάκι του Κάτω Σταυρού και λίγο μετά φτάνετε στην περιοχή Παλιό Πηγάδι με την εκκλησία του Αγίου Στεφάνου, την βρύση και ένα μικρό πέτρινο γεφύρι. Μετά από μία μικρή ανηφόρα φτάνετε στη Χώρα.
Σε μερικά σημεία του μονοπατιού η σήμανση μπορεί να έχει καταστραφεί λόγω διάνοιξης δρόμου, οπότε χρειάζεται αρκετή προσοχή.
Κένταρχος (ή Καλίτσος) – Παλιομιτάτα – Μαρμάρι - Χώρα
Το μονοπάτι ξεκινάει από το χωριό Κένταρχος και διασχίζει την ανατολική ορεινή πλευρά της Σερίφου. Το πρώτο του τμήμα είναι χαλασμένος χωματόδρομος που σταματά λίγο μετά τον Κένταρχο, όπου πλέον το μονοπάτι είναι λιθόστρωτο αν και σε αρκετά σημεία χρειάζεται συντήρηση και ανεβαίνει στο Βουνάκι απ’ όπου μπορείτε να απολαύσετε στα αριστερά σας το υπέροχο γαλάζιο του Αιγαίου και το νησάκι Βους.
Αφού περάσετε το Βουνάκι και μετά από περίπου 20 λεπτά φτάνετε στα Παλιομιτάτα και στην εκκλησία του πάνω Σταυρού, που είναι περίπου στη μέση της διαδρομής. Λίγο μετά το μονοπάτι καταλήγει σε μία διχάλα, στην οποία ακολουθείτε το δεξί τμήμα της, που είναι ένα πολύ καλό μονοπάτι και βρίσκεστε στην περιοχή Μαρμάρι.
Από’ δω ακολουθώντας τη διαδρομή θα φτάσετε στους Κήπους όπου υπάρχει ένα παλιό πέτρινο γεφύρι και λίγο μετά θα συναντήσετε την Πηγή του Μαύρου. Μία ανάσα ακόμα και φτάνετε στη Χώρα.
Σε μερικά σημεία του μονοπατιού η σήμανση μπορεί να έχει καταστραφεί λόγω διάνοιξης δρόμου, οπότε χρειάζεται αρκετή προσοχή.
Άσπρος Πύργος – Κουταλάς
Ένα σχετικά σύντομο και εύκολο μονοπάτι που ξεκινάει λίγο πριν από τον Άσπρο Πύργο (κοντά στη διασταύρωση για Μεγάλο Λιβάδι – Κουταλά). Στην πρώτη διχάλα που θα συναντήσετε κατευθύνεστε προς τα αριστερά και μετά από λίγο φτάνετε σε ένα πέτρινο φράχτη, όπου θα πρέπει να ανοίξετε την πόρτα για να ακολουθήσετε το μονοπάτι.
Το τοπίο γύρω σας είναι γεμάτο στοές ορυχείων και σημάδια της εποχής της εκμετάλλευσης των μεταλλείων.
Αφού περάσετε αυτό το κομμάτι, όταν συναντήσετε τις σιδηροτροχιές, τις ακολουθείτε βγαίνοντας από το μονοπάτι, και στο τέλος τους ξαναμπαίνετε στο μονοπάτι το οποίο ακολουθείτε για να φτάσετε στον οικισμό του Κουταλά. Ο οικισμός μεσουρανούσε την εποχή της εκμετάλλευσης των μεταλλείων, ενώ ίχνη της εποχής εκείνης υπάρχουν ακόμα στην περιοχή και στην παραλία. Φτάνοντας μπορείτε να ξεκουραστείτε αλλά και να δροσιστείτε στα υπέροχα καταγάλανα νερά της παραλίας του Κουταλά.
Γύφτικα – Χώρα
Είναι ένα σύντομο μονοπάτι και ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα. Η διαδρομή, είναι τμήμα παλιού μονοπατιού των μεταλλωρύχων, ξεκινάει από την περιοχή Γύφτικα (στο ελικοδρόμιο) και οδηγεί προς το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στις Πλάκες. Η διαδρομή έχει την ονομασία "δρόμος των πλακών" και είναι ένα από τα ωραιότερα λιθόστρωτα στη Σέριφο.
Το μονοπάτι διατρέχει το ορεινό τοπίο, ενώ μπορείτε να δείτε και κάποια παλιά κτίσματα που χρησιμοποιούσαν οι ντόπιοι για να φυλάνε τα ζώα. Από το εκκλησάκι του Άι Γιώργη και μετά, το μονοπάτι είναι πλακόστρωτο και κατηφορικό, ενώ μετά από κάθε στροφή η θέα της Χώρας σκαρφαλωμένης πάνω στο βράχο πραγματικά κόβει την ανάσα.
Γύφτικα – Βάρσαμος – Παναγιά
Το μονοπάτι ξεκινά από την περιοχή Γύφτικα (στο ελικοδρόμιο), συνεχίζει προς τα βόρεια και διασχίζει το κέντρο της ορεινής περιοχής της Σερίφου. Στην αρχή του είναι ανηφορικό για περίπου 20 λεπτά και μετά φτάνει στην ρεματιά του Βάρσαμου, όπου υπάρχει πηγή.
Στα αριστερά σας βρίσκεται η εκκλησία του Άγιου Στεφάνου του 14ου αιώνα και στα δεξιά σας η εκκλησία του Αγίου Βασιλείου.
Από εδώ ακολουθώντας το μονοπάτι φτάνετε στην Παναγιά, έναν πανέμορφο και γραφικότατο οικισμό της Σερίφου. Εδώ βρίσκεται και η βυζαντινή εκκλησία της Παναγιάς, η οποία είναι η αρχαιότερη της Σερίφου.
Η εκκλησία ονομάζεται και Ξυλοπαναγιά εξαιτίας ενός εθίμου που πραγματοποιούσαν οι κάτοικοι παλιά στο πανηγύρι της το Δεκαπενταύγουστο, που είναι και το δημοφιλέστερο πανηγύρι της Σερίφου.
Παναγιά – Συκαμιά
Ξεκινώντας από το χωριό Παναγιά και ακολουθώντας το μονοπάτι που είναι σε καλή κατάσταση, περνάτε τα εκκλησάκια της Αγίας Βαρβάρας και της Αγίας Αναστασίας. Στη συνέχεια διασχίζετε ένα τσιμεντένιο γεφυράκι και πλέον το μονοπάτι περνάει πάνω από τα Κάτω Διποτάματα, μία ρεματιά που κρατάει νερό ακόμα κα το καλοκαίρι και στις πλαγιές της είναι διάσπαρτοι περιστεριώνες και άλλα κτίσματα, χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής της Σερίφου.
Στη συνέχεια ακολουθώντας το μονοπάτι καταλήγετε στην υπέροχη παραλία της Συκαμιάς, όπου λειτουργεί και ταβέρνα με τοπικά φαγητά τους θερινούς μήνες.
Πύργος – Γαλανή – Συκαμιά
Η αρχή του μονοπατιού είναι στον εγκαταλελειμμένο πλέον οικισμό του Πύργου, έναν από τους παλιότερους οικισμούς της Σερίφου.
Το μονοπάτι περνά από «του Λυκούργου το Βουνό», όπου θα συναντήσετε το εκκλησάκι του Αγίου Πολύκαρπου. Στην περιοχή υπάρχουν και ερείπια Ρωμαϊκής Περιόδου και σε μικρή απόσταση προς τα δεξιά ο ακατοίκητος πλέον οικισμός της Ποταμιάς με τα παλιά κτίσματα και τους περιστεριώνες.
Ακολουθώντας το μονοπάτι από τον Άγιο Πολύκαρπο καταλήγετε στον οικισμό Γαλανή, που πήρε το όνομά του από τα ορυχεία γαληνίτη που υπήρχαν παλιά εδώ. Από εδώ ξεκινάει και μονοπάτι που καταλήγει στον πανέμορφο όρμο της Συκαμιάς με την εξαίσια παραλία.
Το 2003 έγινε εκ νέου σηματοδότηση σε τρία μονοπάτια της Σερίφου από την εταιρεία Paths of Greece. Κάντε κλικ εδώ, για να δείτε επιπλέον πληροφορίες, φωτογραφίες αλλά και χάρτη με τα πρόσφατα σηματοδοτημένα μονοπάτια της Σερίφου.