Γεωγραφία και θέση της Σερίφου
Διαμόρφωση εδάφους της Σερίφου, προσδιορισμός στο χάρτη
Γεωγραφικά χαρακτηριστικά και θέση της Σερίφου στο χάρτη
Διαμόρφωση εδάφους
Η Σέριφος είναι ένα νησί των Δυτικών Κυκλάδων, με λόφους και μικρές κοιλάδες, στις οποίες καλλιεργούνται λίγα οπορωφόρα, εσπεριδοειδή, ελαιόδεντρα, κηπευτικά και αμπέλια. Επίσης στις πλαγιές των βουνών υπάρχουν φραγκοσυκιές, ρίγανη, θυμάρι αλλά και άλλα βότανα. Στο νησί κυριαρχεί η πέτρα και σύμφωνα με τους κατοίκους μπορούν να διακριθούν οι μορφές της Δανάης και του Περσέα, πρόσωπα της μυθολογικής παράδοσης της Σερίφου.
Το υπέδαφος της Σερίφου ήταν πλούσιο σε σιδηρομεταλλεύματα των οποίων η εκμετάλλευση είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Κοιτάσματα μεταλλευμάτων υπάρχουν ακόμα σε κάποιες περιοχές του νησιού, κυρίως στη νοτιοδυτική πλευρά.
Η ψηλότερη κορυφή με υψόμετρο 583μ., βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα του νησιού και ονομάζεται Τρούλος. Άλλα μικρότερα βουνά της Σερίφου είναι ο Πετριάς, ο Τράχηλος και τα Βάρδα Βουνάκια με υψόμετρο περίπου 553μ., 519μ. και 432μ. αντίστοιχα.
Ανάμεσα στους πέτρινους όγκους σχηματίζονται αμέτρητοι χείμαρροι και ρυάκια, που αποτελούν παραπόταμους των κύριων ποταμών του νησιού. Του Λυγαρόλακκου (Βορειοδυτικά) και του Μαύρου Κλήματος (Νότια).
Επίσης περιμετρικά του νησιού υπάρχουν αμέτρητοι φυσικοί όρμοι, όπως είναι ο όρμος του Λιβαδιού (όπου βρίσκεται και το λιμάνι της Σερίφου), του Κουταλά, του Κούντουρου, της Ψιλής Άμμου, του Πλατύ Γιαλού, της Συκαμιάς κ.α.. Ακόμη στην περιοχή Στενό, στη ανατολική πλευρά του νησιού υπάρχει ένα φράγμα συλλογής νερού.
Γύρω από τη Σέριφο υπάρχουν 3 μικρά νησάκια. Το Πιπέρι στα βόρεια, η Σεριφοπούλα στα βορειανατολικά και ο Βους στα ανατολικά, του οποίου η ονομασία του οφείλεται στο σχήμα του.
Θέση
Η Σέριφος ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Δυτικών Κυκλάδων και βρίσκεται ανάμεσα στη Σίφνο και στην Κύθνο, ενώ απέχει από το λιμάνι του Πειραιά 73 ναυτικά μίλια.
Το σχήμα της είναι σχεδόν κυκλικό, έχει έκταση 73 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ακτογραμμή περίπου 80χλμ ενώ οι ακτές της, διαμελισμένες σε γραφικότατους όρμους και κολπίσκους, καλύπτουν μήκος περίπου 10χλμ. Το γεωγραφικό της πλάτος είναι 37°30'16" και του γεωγραφικό της μήκος 25°9'5".
Διοικητικά, η Σέριφος ανήκει στο Νομό Κυκλάδων, πρωτεύουσα του οποίου είναι η Ερμούπολη της Σύρου και υπάγεται στο Επαρχείο Μήλου.
Λίγα λόγια για τα νησιά της Ελλάδας
Τα νησιά αποτελούν το κύριο μορφολογικό γνώρισμα του ελληνικού χώρου και συστατικό τμήμα του πολιτισμού και της παράδοσης της χώρας. Η ελληνική επικράτεια περιλαμβάνει 6.000 νησιά και νησίδες διάσπαρτα στα πελάγη του Αιγαίου και του Ιονίου, μοναδικό φαινόμενο στην ευρωπαϊκή ήπειρο, εκ των οποίων μόνο τα 227 είναι κατοικημένα.
Τα περισσότερα νησιά βρίσκονται στο χώρο του Αιγαίου πελάγους και χωρίζονται σε επτά συμπλέγματα (από βορρά προς νότο):
- Νησιά Βορειοανατολικού Αιγαίου: Άγιος Ευστράτιος, Θάσος, Ικαρία, Λέσβος, Λήμνος, Οινούσες, Σάμος, Σαμοθράκη, Χίος, Ψαρά
- Σποράδες: Αλόννησος, Σκιάθος, Σκόπελος, Σκύρος
- Εύβοια
- Νησιά Αργοσαρωνικού κόλπου: Αγκίστρι, Αίγινα, Πόρος, Σαλαμίνα, Σπέτσες, Ύδρα και η παραθαλάσσια περιοχή των Μεθάνων
- Δωδεκάνησα: Αστυπάλαια, Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κάσος, Καστελόριζο, Κως, Λειψοί, Λέρος, Νίσυρος, Πάτμος, Ρόδος, Σύμη, Τήλος, Χάλκη
- Κρήτη
- Κυκλάδες: Σύμπλεγμα 56 νησιών με κυριότερα τα Αμοργός, Ανάφη, Άνδρος, Αντίπαρος, Δήλος, Ίος, Τζια, Κίμωλος, Κύθνος, Μήλος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Σαντορίνη, Σέριφος, Σίκινος, Σίφνος, Σύρος, Τήνος, Φολέγανδρος και τις «Μικρές Κυκλάδες», που αποτελούνται από τα νησιά Δονούσα, Ηρακλειά, Κουφονήσια και Σχοινούσα.
Τα νησιά των Κυκλάδων είναι τα διασημότερα της Ελλάδας. Οι φωτογραφίες τους έχουν κάνει το γύρο του κόσμου. Χαρακτηριστικό τους είναι η λιτή κι απέριττη ομορφιά των τοπίων τους, που γοητεύει κάθε ταξιδιώτη. Τα χρώματά τους απόλυτα ελληνικά. Το λευκό των οικισμών και το γαλάζιο του Αιγαίου, δημιουργούν τον επίγειο παράδεισο!
Οι διακοπές στις Κυκλάδες ενσαρκώνουν το καλοκαιρινό όνειρο χιλιάδων παραθεριστών κάθε χρόνο. Στις ατελείωτες αμμουδιές τους και στα καθάρια νερά του Αιγαίου, με τον ήλιο να λάμπει πάνω από τα μαγευτικά νησιά, η ζωή μοιάζει παραμυθένια!
Λίγα λόγια για τη Σέριφο
Λευκά σπίτια με επίπεδες στέγες, δαιδαλώδη σοκάκια, εκκλησάκια με γαλάζιο ή λευκό θόλο, παραδοσιακοί φούρνοι, υποδηματοποιία, περιστεριώνες, χρυσαφένιες αμμουδιές και ονειρεμένα κολπάκια, οικισμοί σκαρφαλωμένοι στις πλαγιές των βουνών ή δίπλα στη θάλασσα, όλα αυτά πλαισιωμένα από μία παραδοσιακή νησιωτική αυθεντικότητα.
Πρωτεύουσα της Σερίφου είναι η μαγευτική Χώρα, χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε έναν λόφο, αποτελεί έναν αυθεντικό μεσαιωνικό οικισμό αμυντικού χαρακτήρα. Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού και απέχει μόλις 5χλμ. από το λιμάνι του νησιού που βρίσκεται σε φυσικό όρμο στα νότια, το Λιβάδι.
Στη Σέριφο θα γνωρίσετε μέρη που θα σας εντυπωσιάσουν. Η γραφική Χώρα σκαρφαλωμένη στον βράχο, που η θέα της κόβει την ανάσα μόλις την αντικρίσετε, και περιμένει να την ανακαλύψετε, τα χωριουδάκια Γαλανή, Κένταρχος ή Καλλίτσος και Συκαμιά χτισμένα στις πλαγιές των λόφων, το καθένα με τη δική του ιστορία, το κοσμοπολίτικο Λιβάδι (λιμάνι) που συγκεντρώνει σχεδόν όλη τη νυχτερινή ζωή και διασκέδαση, ο Κουταλάς με τα μικρά του πέτρινα σπιτάκια, παλιές κατοικίες των μεταλλωρύχων, το Μέγα Λιβάδι με τα επιβλητικά ερείπια της εποχής της εκμετάλλευσης των μεταλλείων και το νεοκλασικό διοικητήριο της εταιρείας των μεταλλείων.
Αν ρωτήσετε τους ντόπιους, θα σας πουν ότι η Σέριφος έχει πάνω από 70 παραλίες και δεν είναι υπερβολή. Ολόκληρη η Σέριφος είναι γεμάτη από μικρά μονοπάτια που περιμένουν τους επίδοξους περιηγητές να τα χαρούν. Πολλά απ’ αυτά, περιμετρικά του νησιού, οδηγούν σε μαγευτικούς ορμίσκους, πανέμορφα ησυχαστήρια για τους λάτρεις της περιπέτειας ή αυτούς που επιθυμούν να γνωρίσουν το νησί σπιθαμή προς σπιθαμή. Πολλοί όρμοι είναι προσιτοί μόνο με καΐκια ή με ιδιωτικά σκάφη.
Φεύγοντας από το νησί, ένα είναι το σίγουρο: «Η γοητεία που ασκεί η Σέριφος θα αποδειχθεί καταλυτική! Και θα σας καλεί ξανά και ξανά κοντά της»!