Μεγάλο ή Μία Χωριό, Σέριφος

Ο εγκαταλελειμένος οικισμός Μεγάλο Χωριό στη Σέριφο

Ο μεγαλύτερος οικισμός της εποχής των μεταλλωρύχων

Το Μεγάλο ή Μία Χωριό βρίσκεται στην νοτιοδυτική πλευρά της Σερίφου και είναι πλέον σχεδόν ερειπωμένος οικισμός.

Η περιοχή είναι πλούσια σε μετάλλευμα και μεταξύ του 1880 και 1912, ο οικισμός βρισκόταν στο απόγειο της ακμής του, διαθέτοντας ραφεία, παντοπωλεία, δύο νοσοκομεία και σχολεία. Από αυτά πλέον σώζεται το κτίριο ενός νοσοκομείου καθώς το άλλο κατέρρευσε παρασυρμένο από την καθίζηση μιας στοάς.

Εδώ, θα δείτε διάσπαρτα κτίρια σε άσχημη κατάσταση ενώ γύρω γύρω στο βουνό διακρίνονται ακόμα οι είσοδοι των στοών.

Στην περιοχή βρέθηκε πράσινος χαλαζίας που μεταφέρθηκε και εκτίθεται στο Ορυκτολογικό Μουσείο του Παρισιού, ενώ εδώ βρίσκεται και ένα από τα ωραιότερα αξιοθέατα του νησιού, ο Λευκός Πύργος ή Ασπρόπυργος κτίσμα πιθανότατα της ελληνιστικής περιόδου, στον οποίο οδηγεί ένα μικρό μονοπάτι μετά από 5 λεπτά.

Από τον Ασπρόπυργο ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει την θέα προς τον όρμο του Κουταλά και να δει απέναντί του το εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας βαμμένο με έντονα χρώματα. Το εκκλησάκι δίπλα στον Λευκό Πύργο είναι αφιερωμένο στον Άγιο Χαράλαμπο.

Φωτογραφίες

Στοές μεταλλωρύχων στους λόφους γύρω από το Μεγάλο Χωριό Το εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας βαμμένο με έντονα χρώματα Ο Άσπρος Πύργος στην περιοχή ΜΕγάλο Χωριό

Βρείτε μας

Σχετικά με το e-serifos.com

Πολιτική Απορρήτου
Όροι Χρήσης

*Αποποίηση ευθύνης: Οι πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα που παρατίθενται και τις υπηρεσίες που παρέχονται ίσχυαν κατά το χρόνο της δημοσίευσης. Οι τιμές είναι ενδεικτικές με βάση τις ελάχιστες και μέγιστες διαθέσιμες τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών. Παρακαλούμε επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του κάθε φορέα εκμετάλλευσης για περαιτέρω πληροφορίες. Το e-serifos δεν έχει ευθύνη αναφορικά με οποιουσδήποτε άλλους δικτυακούς τόπους που μπορεί να έχετε πρόσβαση μέσω αυτής της ιστοσελίδας. Ορισμένες ιστοσελίδες που συνδέονται με την ιστοσελίδα e-serifos είναι ανεξάρτητες από το e-serifos και δεν είναι υπό τον έλεγχό του. Το e-serifos δεν εγκρίνει ή αποδέχεται οποιαδήποτε ευθύνη για τη χρήση των δικτυακών τόπων που ανήκουν ή διαχειρίζονται από τρίτους και δεν κάνει καμία δήλωση ή παρέχει καμία εγγύηση σε σχέση με την καταλληλότητα οποιωνδήποτε προϊόντων ή υπηρεσιών. Παρακαλούμε διαβάστε τους όρους χρήσης πριν προχωρήσετε στη χρήση του παρόντος δικτυακού τόπου.

Αρχή