Έθιμα και εορτασμός του Πάσχα στη Σέριφο

Περιγραφή των εθίμων της Σερίφου

Κάποια από τα έθιμα της Σερίφου

Η Σέριφος παραμένει πιστή στις παραδόσεις και προσπαθεί να διατηρεί τα έθιμά της. Οι κάτοικοι του νησιού τηρούν με πίστη τα ήθη και έθιμα που κληρονόμησαν.

Καπετανία

Ένα από τα έθιμα που ξεχωρίζουν στο νησί είναι το έθιμο της Καπετανίας, που γίνεται την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς και έχει τις ρίζες του στον απελευθερωτικό αγώνα.

Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιείται με την φροντίδα του Συλλόγου Γυναικών Σερίφου "Η Ανδρομέδα". Σύμφωνα με το έθιμο, οι κάτοικοι του νησιού χωρίζονται σε δύο ομάδες και η κάθε μία ορίζει από έναν αρχηγό, τον Καπετάνιο. Ο Καπετάνιος της κάθε ομάδας οργανώνει τα μέλη της ομάδας του (συμπεριλαμβανομένων και των οργανοπαιχτών) και ουσιαστικά πολεμούν μεταξύ τους. Η μία ομάδα αναπαριστά τους Έλληνες και η άλλη τους εκάστοτε κατακτητές.

Παλαιότερα το έθιμο διαδραματιζόταν έξω από το μοναστήρι των Ταξιαρχών, αλλά τα τελευταία χρόνια "οι καπετανίες" περνάνε από διάφορα μέρη αλλά και από το μοναστήρι των Ταξιαρχών.

Το μοναστήρι του Αγίου Ταξιάρχη στη Σέριφο

Ξυλοπαναγιά

Σημαντική θέση καταλαμβάνει το πανηγύρι της Ξυλοπαναγιάς γύρω από τη γέρικη ελιά στην πλατεία, τον Δεκαπενταύγουστο στην αρχαιότερη εκκλησία του νησιού, στο χωριό Παναγιά.

Το όνομα Ξυλοπαναγιά προέρχεται από τα «τσακώματα» με ξύλινες ράβδους μεταξύ των ανδρών για την κατάκτηση της ομορφότερης γυναίκας. Σύμφωνα με την παράδοση, όποιο ζευγάρι χόρευε πρώτο γύρω από την ελιά μπροστά στην εκκλησία θα παντρευότανε μέσα στον χρόνο. Σήμερα το έθιμο έχει σταματήσει αλλά το πανηγύρι είναι από τα σημαντικότερα του νησιού, και εδώ συγκεντρώνονται σχεδόν όλοι οι κάτοικοι του νησιού για γλέντι και χορό διάρκειας τριών ημερών...

Πάσχα

Το Πάσχα η Σέριφος φοράει τα γιορτινά της και ετοιμάζεται για το καλοκαίρι και την ερχόμενη σεζόν. Αγριολούλουδα ανθισμένα παντού και κάτασπρα σπίτια περιμένουν την Ανάσταση του Θεανθρώπου.

Οι προετοιμασίες ξεκινούν από τη Μεγάλη Πέμπτη με το βάψιμο των κόκκινων αυγών.

Τη Μεγάλη Παρασκευή το μεσημέρι γίνεται η αποκαθήλωση. Αξίζει να ρωτήσετε τους ντόπιους και να σας πουν ποιους επιτάφιους να επισκευθείτε, καθώς είναι στολισμένοι με ανθισμένα αγριολούλουδα.

Το βράδυ, η περιφορά του Επιταφίου γίνεται σε πραγματικά κατανυκτική ατμόσφαιρα με τους πιστούς να ακολουθούν την πομπή στα πλακόστρωτα ψάλλοντας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η περιφορά του Επιταφίου στα στενά της Πάνω Χώρας και της Κάτω Χώρας.

Και ξημερώνει Μεγάλο Σάββατο, όπου αξίζει το βράδυ να παραυρεθείτε στην Αναστάσιμη Λειτουργία. Επειδή οι ιερείς δεν είναι αρκετοί για να καλύψουν όλες τις ενορίες του νησιού, καλό είναι να ρωτήσετε τί ώρα θα γίνει η Αναστάσιμη Λειτουργία στην περιοχή που θέλετε να παραυρεθείτε.

Την Κυριακή του Πάσχα όλο το νησί γίνεται μια μεγάλη παρέα και γλεντάει όλη τη μέρα!

Η συνοικία της Κάτω Χώρας και η εκκλησία της Ευαγγελίστριας στη Σέριφο

Κούνιες

Πρόκειται για ένα πασχαλινό έθιμο το οποίο συναντάται σχεδόν σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων.

Τα παλιά χρόνια στηνόταν μία μεγάλη ξύλινη κούνια σε ένα κεντρικό σημείο και οι ελεύθεροι άντρες κούναγαν την κοπέλα που επιθυμούσαν, δείχνοντάς της έτσι τον έρωτά τους.

Στις μέρες μας που αναβιώνει το έθιμο, μία μεγάλη ξύλινη κούνια στολισμένη με ανθισμένα αγριολούλουδα στήνεται στο σοκάκι κάποιου οικισμού. Μετά το Χριστός Ανέστη της Δεύτερης Ανάστασης, ο επονομαζόμενος "κουνιστής" κουνάει τον κόσμο στην κούνια, ανά ζευγάρια. Το έθιμο συνοδεύεται από χορούς και τραγούδια από τους παρευρισκόμενους.

Βρείτε μας

Σχετικά με το e-serifos.com

Πολιτική Απορρήτου
Όροι Χρήσης

*Αποποίηση ευθύνης: Οι πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα που παρατίθενται και τις υπηρεσίες που παρέχονται ίσχυαν κατά το χρόνο της δημοσίευσης. Οι τιμές είναι ενδεικτικές με βάση τις ελάχιστες και μέγιστες διαθέσιμες τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών. Παρακαλούμε επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του κάθε φορέα εκμετάλλευσης για περαιτέρω πληροφορίες. Το e-serifos δεν έχει ευθύνη αναφορικά με οποιουσδήποτε άλλους δικτυακούς τόπους που μπορεί να έχετε πρόσβαση μέσω αυτής της ιστοσελίδας. Ορισμένες ιστοσελίδες που συνδέονται με την ιστοσελίδα e-serifos είναι ανεξάρτητες από το e-serifos και δεν είναι υπό τον έλεγχό του. Το e-serifos δεν εγκρίνει ή αποδέχεται οποιαδήποτε ευθύνη για τη χρήση των δικτυακών τόπων που ανήκουν ή διαχειρίζονται από τρίτους και δεν κάνει καμία δήλωση ή παρέχει καμία εγγύηση σε σχέση με την καταλληλότητα οποιωνδήποτε προϊόντων ή υπηρεσιών. Παρακαλούμε διαβάστε τους όρους χρήσης πριν προχωρήσετε στη χρήση του παρόντος δικτυακού τόπου.

Αρχή