Η φύση της Σερίφου - Περιοχή Natura 2000
Φυσικά χαρακτηριστικά της περιοχής Natura 2000 της Σερίφου
Νότια Σέριφος GR4220009
Η περιοχή Natura της Σερίφου βρίσκεται στη θέση με γεωγραφικό μήκος Ε 24ο29'05'' και γεωγραφικό πλάτος Ν37ο20'47''. Έχει μέσο ύψος 250μ. και μέγιστο 583μ.
Η μέση ετήσια βροχόπτωση παρουσιάζει μία από τις υψηλότερες τιμές στις Κυκλάδες, και είναι περίπου 600χιλιοστά ενώ η μέση ετήσια θερμοκρασία είναι περίπου 19οC.
Η νότια Σέριφος λόγω του συνδυασμού των γεομορφολογικών και υδρογεωλογικών της σχηματισμών δημιουργεί ένα ευρύ δίκτυο ενδιαιτημάτων για τη χλωρίδα και την πλούσια πανίδα της περιοχής. Στην περιοχή έχουν αναφερθεί μόνο τρία ενδημικά φυτά αριθμός πολύ μικρός σε σύγκριση με άλλα νησιά των Κυκλάδων ενώ η πανίδα είναι πιο πλούσια.
Το πιο αξιοσημείωτο είδος στη Σέριφο είναι η ύπαρξη των θαλάσσιων θηλαστικών, φώκια monachus - monachus και το δελφίνι. Επίσης ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα ασπόνδυλα και στην περιοχή έχουν καταγραφεί 16 ενδημικά είδη.
Ειδικά για τα είδη Deroceras seriphium, Tinodes serifos, Stactobia livadia και Hydraena malickyi το νησί είναι η τυπική τους τοποθεσία. Επίσης στην περιοχή υπάρχουν πολλά σπάνια είδη σαλιγκαριών.
Η περιοχή όπως και όλες οι Κυκλάδες είναι πέρασμα θαλάσσιων χελωνών, και αποδημητικών πουλιών, ενώ υπάρχουν εποχιακοί περιορισμοί στο κυνήγι.
Συνδυάζοντας το έντονο μορφολογικό της ανάγλυφο, τα αρχαία και ιστορικά μνημεία - στο δυτικό τμήμα της περιοχής (Μεγάλο Λιβάδι) υπάρχουν εγκαταλελειμμένα μεταλλεία, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως ιστορικό μνημείο – αποκτά ιδιαίτερα μεγάλη αξία και χρίζει ιδιαίτερης προστασίας.