Πανηγύρια στη Σέριφο

Εορτασμός πανηγυριών στη Σέριφο

Πως γιορτάζονται τα πανηγύρια στη Σέριφο

Στη Σέριφο, όπως άλλωστε και στα περισσότερα νησιά οι τοπικές εκδηλώσεις συνδέονται με τη θρησκευτική λατρεία του τόπου. Στα περισσότερα ξωκλήσια και μοναστήρια γίνονται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο παραδοσιακά πανηγύρια με κοινά δείπνα που θυμίζουν την αρχαία "εστίαση" και τις πρωτοχρονιάτικες "αγάπες".

Στη Σέριφο, δεκάδες πανηγυριών γίνονται κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου. Πανηγύρια πλούσια και καλά οργανωμένα, όχι από τα καφενεία ή τις ταβέρνες, ούτε από τα μοναστήρια ή τους ιερείς, αλλά από απλούς πολίτες, τους "κτήτορες", όπως λέγονται εδώ, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι και για τη συντήρηση της εκκλησίας. Οι "κτήτορες", καθαροί και περιποιημένοι θα σας σερβίρουν δωρεάν τις λιχουδιές που οι ίδιοι ετοίμαζαν όλη τη μέρα όπως κατσίκι βραστό με μακαρόνια, φάβα, σαλάτα και ντόπιο κρασί, το οποίο ρέει άφθονο.

Στο χώρο του πανηγυριού συνήθως υπάρχουν σουβλάκια και μπύρες αλλά γι’ αυτά θα πρέπει να πληρώσετε. Το πανηγύρι θα τελειώσει αργά το βράδυ μετά από αδιάκοπο φαγοπότι, χορό και τραγούδια.

Το εκκλησάκι του Αγίου Σώστη στη Σέριφο

Σημαντικότερη θέση καταλαμβάνει το πανηγύρι της Ξυλοπαναγιάς γύρω από τη γέρικη ελιά στην πλατεία, τον Δεκαπενταύγουστο στην αρχαιότερη εκκλησία του νησιού, στο χωριό Παναγιά.

Το όνομα Ξυλοπαναγιά προέρχεται από τα «τσακώματα» με ξύλινες ράβδους μεταξύ των ανδρών για την κατάκτηση της ομορφότερης γυναίκας. Σύμφωνα με την παράδοση, όποιο ζευγάρι χόρευε πρώτο γύρω από την ελιά μπροστά στην εκκλησία θα παντρευότανε μέσα στον χρόνο. Σήμερα το έθιμο έχει σταματήσει αλλά το πανηγύρι είναι από τα σημαντικότερα του νησιού, και εδώ συγκεντρώνονται σχεδόν όλοι οι κάτοικοι του νησιού για γλέντι και χορό διάρκειας τριών ημερών...

Επίσης αξιοσημείωτο είναι και το πανηγύρι της Παναγίας της Λιόμαντρας, κοντά στον μικρό ομώνυμο οικισμό που γίνεται τέσσερις(!) φορές τον χρόνο.

Το εκκλησάκι Παναγία Σκοπιανή στη Σέριφο

Τα σημαντικότερα πανηγύρια της τουριστικής περιόδου είναι:

 • Της Αγίας Ειρήνης στον Κουταλά στις 5 Μαΐου
 • Των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στις 21 Μαΐου
 • Άγιοι Ανάργυροι στην Καλαβράτσενα και στην Γαλανή στις 1 Ιουλίου
 • Του Προφήτη Ηλία στα Βουνιά και στο Ξερό χωριό στις 20 Ιουλίου
 • Της Αγίας Παρασκευής στην Κάτω Χώρα και Κουντούρα Γαλανής στις 26 Ιουλίου
 • Του Σωτήρος στο Καλό Αμπέλι και στον Πύργο στις 6 Αυγούστου
 • Η Παναγιά στο Ράμο και τους Σκοπούς στις 15 Αυγούστου
 • Παναγιά στον Πύργο στις 16 Αυγούστου
 • Παναγιά η Μηλιανή στις 23 Αυγούστου
 • Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος στο Σκλαβογιάννη στις 29 Αυγούστου
 • Άγιος Σώστης στην ομώνυμη παραλία στις 7 Σεπτεμβρίου
 • Παναγιά στο Βουνό στον παλιό Αβεσαλό στις 8 Σεπτεμβρίου
 • Αγία Θέκλα στο Σκλαβογιάννη στις 24 Σεπτεμβρίου

Βρείτε μας

Σχετικά με το e-serifos.com

Πολιτική Απορρήτου
Όροι Χρήσης

*Αποποίηση ευθύνης: Οι πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα που παρατίθενται και τις υπηρεσίες που παρέχονται ίσχυαν κατά το χρόνο της δημοσίευσης. Οι τιμές είναι ενδεικτικές με βάση τις ελάχιστες και μέγιστες διαθέσιμες τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών. Παρακαλούμε επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του κάθε φορέα εκμετάλλευσης για περαιτέρω πληροφορίες. Το e-serifos δεν έχει ευθύνη αναφορικά με οποιουσδήποτε άλλους δικτυακούς τόπους που μπορεί να έχετε πρόσβαση μέσω αυτής της ιστοσελίδας. Ορισμένες ιστοσελίδες που συνδέονται με την ιστοσελίδα e-serifos είναι ανεξάρτητες από το e-serifos και δεν είναι υπό τον έλεγχό του. Το e-serifos δεν εγκρίνει ή αποδέχεται οποιαδήποτε ευθύνη για τη χρήση των δικτυακών τόπων που ανήκουν ή διαχειρίζονται από τρίτους και δεν κάνει καμία δήλωση ή παρέχει καμία εγγύηση σε σχέση με την καταλληλότητα οποιωνδήποτε προϊόντων ή υπηρεσιών. Παρακαλούμε διαβάστε τους όρους χρήσης πριν προχωρήσετε στη χρήση του παρόντος δικτυακού τόπου.

Αρχή