Η φύση της Σερίφου

Φυσικά χαρακτηριστικά, χλωρίδα και πανίδα στη Σέριφο

Φυσικά χαρακτηριστικά της Σερίφου

Στα προϊστορικά χρόνια η Σέριφος ήταν ακατοίκητη, όπως άλλωστε και όλες οι Κυκλάδες, γεμάτη δάση και πλούσια πανίδα. Η κατάσταση αυτή άρχισε να αλλάζει κατά τη νεολιθική περίοδο που τα νησιά κατοικήθηκαν, οπότε και οι άνθρωποι άρχισαν να καίνε τα δάση, για να δημιουργήσουν χωράφια και βοσκοτόπια. Έτσι διαμορφώθηκε το τοπίο της Σερίφου, όπως το ξέρουμε σήμερα.

Τα κυρίαρχα στοιχεία του είναι η φρυγανώδης βλάστηση, εκεί όπου το έδαφος καλλιεργείται σαν βοσκοτόπι και οι αναβαθμοί, όπου καλλιεργούνταν σιτηρά, αμπελώνες ή λίγες ελιές.

Υπήρξαν εποχές που η Σέριφος και τα γειτονικά νησιά μπορούσαν να θρέψουν ένα σημαντικό πληθυσμό κατοίκων όταν καλλιεργούνταν συστηματικά. Σήμερα όμως οι περισσότεροι αναβαθμοί μένουν χέρσοι, καθώς οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τον τουρισμό.

Το έδαφος της Σερίφου ήταν γνωστό για τον πλούτο του σε μεταλλεύματα, στα οποία οφείλει και τον πλούτο που ανέπτυξε κατά την αρχαιότητα. Τα πιο σημαντικά μεταλλεύματα είναι ο λιεβρίτης και ο πράσινος χαλαζίας.

Ο πράσινος χαλαζίας της Σερίφου θεωρείται ιδιαίτερα σπάνιος και αυτός που βρέθηκε στο Μεγάλο ή Μία Χωριό εκτίθεται στο ορυκτολογικό μουσείο του Παρισιού.

Σήμερα η Σέριφος είναι διάσημη στους επιστημονικούς κύκλους της Ευρώπης, γιατί στα σπλάχνα της κρύβονται ακόμη ορυκτά με καλούς κρυσταλλικούς σχηματισμούς. Κάποια από τα ορυκτά αυτά είναι: ο γρανάτης, ο ανδραδίτης, ο φθορίτης, ο αιματίτης, ο λεμονίτης, ο γαλινίτης, ο μαγνητίτης και ο μαλαχίτης. Τα πλέον γνωστά μεταλλεία, ήταν στον Κουταλά στο Μεγάλο ή Μία Χωριό.

Στην περιήγησή του στη Σέριφο ο επισκέπτης συναντά χαμηλή βλάστηση αποτελούμενη κυρίως από φρύγανα, κάπαρη, ρίγανη, θυμάρι, φραγκοσυκιές, γεράνια, πικραγγουριές, αμπέλια καθώς και ελαιόδεντρα.

Στο βυθό της θάλασσας σχηματίζονται αποικίες από το γνωστό θαλάσσιο φυτό ποσειδονία (poseidonia oceanica), που προστατεύεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Η νότια Σέριφος λόγω του συνδυασμού των γεομορφολογικών και υδρογεωλογικών της σχηματισμών δημιουργεί ένα ευρύ δίκτυο ενδιαιτημάτων για τη χλωρίδα και την πλούσια πανίδα της περιοχής. Για το λόγο αυτό η Νότια Σέριφος έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000 με κωδική ονομασία GR4220009.

Φωτογραφίες

Τοπίο με αναβαθμίδες στον Κένταρχο Ανθισμένα αγριολούλουδα στη Σέριφο Τοπίο με φραγκοσυκιές Πράσινος χαλαζίας Σιδηρομεταλλεύματα στη Σέριφο Μωβ αγριολούλουδα και γυμνοσάλιαγκας Τοπίο με αναβαθμίδες Άνοιξη στη Σέριφο Τοπίο στη Σέριφο με σπάρτα και μωβ αγριολούλουδα Ανθισμένη ρεματιά στον Κένταρχο

Βρείτε μας

Σχετικά με το e-serifos.com

Πολιτική Απορρήτου
Όροι Χρήσης

*Αποποίηση ευθύνης: Οι πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα που παρατίθενται και τις υπηρεσίες που παρέχονται ίσχυαν κατά το χρόνο της δημοσίευσης. Οι τιμές είναι ενδεικτικές με βάση τις ελάχιστες και μέγιστες διαθέσιμες τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών. Παρακαλούμε επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του κάθε φορέα εκμετάλλευσης για περαιτέρω πληροφορίες. Το e-serifos δεν έχει ευθύνη αναφορικά με οποιουσδήποτε άλλους δικτυακούς τόπους που μπορεί να έχετε πρόσβαση μέσω αυτής της ιστοσελίδας. Ορισμένες ιστοσελίδες που συνδέονται με την ιστοσελίδα e-serifos είναι ανεξάρτητες από το e-serifos και δεν είναι υπό τον έλεγχό του. Το e-serifos δεν εγκρίνει ή αποδέχεται οποιαδήποτε ευθύνη για τη χρήση των δικτυακών τόπων που ανήκουν ή διαχειρίζονται από τρίτους και δεν κάνει καμία δήλωση ή παρέχει καμία εγγύηση σε σχέση με την καταλληλότητα οποιωνδήποτε προϊόντων ή υπηρεσιών. Παρακαλούμε διαβάστε τους όρους χρήσης πριν προχωρήσετε στη χρήση του παρόντος δικτυακού τόπου.

Αρχή